Veršeliai

Veršeliai. Pieno indų švara kaip restorane

Visi veršeliai turi būti šeriami iš ypač švarių indų  –  restorano virtuvės indų švarumo. Po kiekvieno šėrimo pienu, pieno indai turi būti ne tik išplaunami iš abiejų pusių, bet ir dezinfekuojami. Kartą per savaitę reikia atlikti sanitarinę dieną.

Visų pirma, kiekvienas veršelis turi turėti 3 skirtingus indus:

  1. Koncentruoto pašaro indas;
  2. Indas vandeniui;
  3. Indas pienui.

Yra klaidinga turėti 2 indus, dar blogiau tik vieną. Žinoma, nekalbu apie grupes, kuriose veršeliai turi bendrą priėjimą prie vandens ar koncentruotų pašarų.

Vandens ir koncentruoto pašaro indus rekomenduojama plauti 1 kartą per savaitę. Tuo tarpu pieno indus plauti reikia po kiekvieno šėrimo pienu.

Indus plauti reikia iš abiejų pusių, naudojant šepetį ir dezinfekantą. Jeigu pieno girdymui naudojate kibirėlius be čiulptuko, plauti reikia tiesiog iš abiejų pusių. Jeigu naudojate kibirėlius su čiulptuku, kibiras taip pat plaunamas iš abiejų pusių, be to, čiulptukas išsukamas ir užmerkiamas dezinfekante.

Vieną dieną per savaitę rekomenduoju paskirti sanitarinei dienai. Būtent šią dieną plaunami ir dezinfekuojami visi vandens ir koncentruoto pašaro indai.

Sprendžiant apie išplautų indų švarumą, reiktų vadovautis tokia taisykle: ar patys iš jų galite gerti pieną ar vandenį, jeigu to padaryti negalite, reiškia indai nėra pakankamai švarūs.

Straipsnius apie veršelius, jų auginimą ir priežiūrą rasite čia.

Daugiau naudingos informacijos: pieno pasterizatorius veršeliams, automatinė veršelių girdykla, krekenų girdymo technologija, lauko tipo veršidžių įrengimas.