Pradžia: Karvių eksterjero vertinimas, karvių eksterjero vertinimas, II dalis
Pieno tipo karvės, be gero kūno sudėjimo turi turėti tvirtas kojas ir taisyklingą stovėseną, nes tai sąlygoja jos ilgaamžiškumą. Tvirtos galūnės yra svarbios, kai karvės laikomos tvartuose palaidos. Galūnės vertinamos pagal sekančius požymius: užpakalinių kojų formą, užpakalinių kojų pastatymo kampą, kulno sąnarį, nagos aukštį (pėdos kampą), eiseną. Skiriama 30 % bendro vertinimo.
1. Užpakalinių kojų forma
Atskaitos taškas: užpakalinių kojų forma.
1 Ypatingai nukreiptos į šalis
5 Truputį nukreiptos į šonus
9 Lygiagrečios
1 5 9
2. Užpakalinių kojų kampas
Atskaitos taškas: vertinamas priekinis kulno kampas.
1–3 Tiesus (160 laipsnių)
4–6 Vidutinis (147 laipsniai)
7–9 Pjautuvo formos (134 laipsniai)
1 5 9
3. Kulno sąnario kokybė
Vertinama iš užpakalio ir iš šono. Žiūrimas kulno sąnario storumas, grubumas ir paburkimas.
1 – Labai grubus, storas, paburkęs
3 – Grubus, paburkęs
5 – Vidutinio storumo
7 – Nestoras, paburkimo nematyti
9 – Siauras, sausas sąnarys.
1 5 9
4. Nagos aukštis ir pėdos kampas
Atskaitos taškas: matuojamas užpakalinės dešiniosios nagos priekinės dalies kampas nuo pagrindo iki apynagės plaukų.
1–3 Labai smailus kampas
4–6 Vidutinis kampas
7–9 Labai status
Matavimo skalė: 1 = 15 laipsnių; 5 = 45 laipsniai; 9 = 65 laipsniai.
Jeigu nagos kampą išmatuoti sunku dėl per daug gilaus kraiko, mėšlo sluoksnio ar nagų tvarkymo – galima remtis vertinant tik apynagės plaukų linijos kampą.
1 5 9
5. Judėjimas
Atskaitos taškas:vertinamos kojos ir nagos pastatymas, žingsnio ilgis ir kryptis.
1–3 Stiprus šlubavimas ir trumpas žingsnis
4–6 Silpnas šlubavimas ir vidutinis žingsnis
7–9 Nešlubuoja ir ilgas žingsnis
Šlubavimas – tai kojos statymas nukrypstant nuo tiesios judėjimo linijos. Vertinamos tik nepririštai laikomos karvės. 9 balais įvertinama tada, kai užpakalinės kojos statomos tiesiai į priekį, perkeliant kūno svorį priešakinei kojai.
1 5 9
Apie galūnių stovėsenos taisyklingumą sprendžiama pagal kulno sąnario vidinį kampą. Nepageidaujama, kai karvių kojos tarsi patrauktos po pilvu, nes sąlygoja galūnių silpnumą. Pieno tipo, tvirtos konstitucijos, sveikų karvių nagos yra tamsios, blizgančios, neišskėstos, pėdos apimtis nedidelė, kulno sąnarys sausas, nepaburkęs. Galūnės tvirtumą iš dalies sąlygoja ir nagos čiurnos kampas. Jis vertinamas pagal galūnių nagos ir čiurnos kampą žemės atžvilgiu. Nepageidautinos ,,minkštos‘‘ čiurnos, kai nagos karvei stovint ir čiurnos kampas mažesnis nei 45 laipsniai.
Kitame straipsnelyje aptarsiu karvių tešmenų vertinimą.
Daugiau straipsnių apie veisimą rasite čia.