Avių pienas labai maistingas, skanus ir yra didelės energetinės vertės. Mat jis yra beveik dvigubai riebesnis nei karvių ir ožkų pienas (1 lentelė). Be to, avių pieno riebalus žmogaus organizmas lengvai pasisavina.
.
1 lentelė. Įvairių gyvulių pieno cheminė sudėtis %
Gyvulių rūšys |
Sausosios medžiagos |
Riebalai |
Baltymai |
Pieno cukrus |
Mineralinės medžiagos |
Kaloringumas kcal |
Karvės |
12,5 |
3,8 |
3,3 |
4,7 |
0,7 |
696 |
Avies |
17,9 |
7,4 |
5,8 |
4,6 |
0,8 |
1260 |
Ožkos |
13,0 |
4,1 |
3,5 |
4,6 |
0,8 |
761 |
Kiaulės |
18,6 |
7,2 |
5,7 |
4,9 |
0,8 |
1212 |
Kumelės |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
6,7 |
0,3 |
448 |
Buivolės |
18,7 |
8,7 |
4,3 |
4,9 |
0,8 |
1195 |
Zebrės |
16,4 |
7,7 |
4,3 |
3,6 |
08 |
968 |
Jakės |
18,0 |
6,5 |
5,0 |
5,6 |
0,9 |
1040 |
Kupranugarės |
13,6 |
4,5 |
3,5 |
4,9 |
0,7 |
781 |
Elnės |
36,7 |
22,5 |
10,3 |
2,5 |
1,4 |
2674 |
Avių pienas yra labiau koncentruotas ir baltesnis už karvės pieną. Mat avių pieno riebaluose nėra karotino pigmento, bet baltymų sudėtyje yra visos nepakeičiamos aminorūgštys. Be to, avių piene visų vitaminų yra daugiau negu karvių ir ožkų piene (2 lentelė).
2 lentelė. Vitaminų kiekis įvairių gyvulių piene
Vitaminai μg/100 g |
Avių |
Ožkų |
Karvių |
Vitaminas A |
83 |
44 |
52 |
β karotinas |
0,2 |
< 0,1 |
21 |
Vitaminas D |
0,18-0,88 |
0,12 |
0,03 |
Vitaminas E |
120 |
30 |
90 |
Vitaminas C |
4700 |
1100 |
1500 |
Tiaminas (B1) |
85 |
41 |
40 |
Riboflavinas (B2) |
330 |
138 |
180 |
Pantotenorūgštis (B3) |
464 |
415 |
50 |
Piridoksinas (B6) |
83 |
63 |
50 |
Cianokobalaminas (B12) |
0,6 |
0,08 |
0,4 |
Folinė rūgštis (Bc) |
5,6 |
0,6 |
5,0 |
Nikotino rūgštis (PP) |
428 |
328 |
80 |
Biotinas (H) |
2,6 |
3,1 |
3,0 |
Avių piene, lyginant su kitų gyvulių pienu, yra daugiau mineralinių medžiagų, ypač kalcio (3 lentelė).
3 lentelė. Mineralinių medžiagų kiekis įvairių gyvulių piene
Mineralinės medžiagos mg/100 g |
Avių |
Ožkų |
Karvių |
Kalcis (Ca) |
162-259 |
102-203 |
110 |
Magnis (Mg) |
14-19 |
13-19 |
11 |
Natris (Na) |
41-132 |
35-65 |
58 |
Kalis (K) |
101-152 |
157-255 |
126 |
Fosforas (P) |
82-183 |
86-118 |
90 |
Geležis (Fe) |
0,03-0,14 |
0,01-0,11 |
0,04 |
Cinkas (Zn) |
0,47-1,2 |
0,19-0,48 |
0,036 |
Varis (Cu) |
0,01-0,28 |
0,01-0,06 |
< 0,01 |
Avių pienas yra vienalytis, todėl jį galima užšaldyti ir ilgai laikyti, o atšildžius tiek pienas, tiek jo produktai nepraranda turėtų savybių (neatsiskiria riebalai ir nepakinta skonis).
Ir dar, jei Jūs esate alergiški karvės pienui, tai be jokios abejonės jį galite pakeisti baltuoju avių eliksyru. Tačiau jei esate alergiški bet kokiam pienui, tuomet ir avelė nepagelbės. Be to, manoma, jog avių pienas, turįs daug oroto rūgšties, padeda stabdyti vėžio ląstelių dauginimąsi. Todėl nedvejodami gerkite šviežią avių pieną, valgykite iš jo pagamintus produktus, venkite stresų, daugiau judėkite, tuomet būsite sveikesni ir ilgiau gyvensite.
Daugiau straipsnių apie pieno kokybę rasite čia.
Parengė dr. Birutė Zapasnikienė