Home » Avių pieno savybės
Karvės

Avių pieno savybės

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avių pienas labai maistingas, skanus ir yra didelės energetinės vertės. Mat jis yra beveik dvigubai riebesnis nei karvių ir ožkų pienas (1 lentelė). Be to, avių pieno riebalus žmogaus organizmas lengvai pasisavina.

.

1 lentelė. Įvairių gyvulių pieno cheminė sudėtis %

Gyvulių rūšys

Sausosios medžiagos

Riebalai

Baltymai

Pieno

cukrus

Mineralinės medžiagos

Kaloringumas kcal

Karvės

12,5

3,8

3,3

4,7

0,7

696

Avies

17,9

7,4

5,8

4,6

0,8

1260

Ožkos

13,0

4,1

3,5

4,6

0,8

761

Kiaulės

18,6

7,2

5,7

4,9

0,8

1212

Kumelės

10,0

1,0

2,0

6,7

0,3

448

Buivolės

18,7

8,7

4,3

4,9

0,8

1195

Zebrės

16,4

7,7

4,3

3,6

08

968

Jakės

18,0

6,5

5,0

5,6

0,9

1040

Kupranugarės

13,6

4,5

3,5

4,9

0,7

781

Elnės

36,7

22,5

10,3

2,5

1,4

2674

 

Avių pienas yra labiau koncentruotas ir baltesnis už karvės pieną. Mat avių pieno riebaluose nėra karotino pigmento, bet baltymų sudėtyje yra visos nepakeičiamos aminorūgštys. Be to, avių piene visų vitaminų yra daugiau negu karvių ir ožkų piene (2 lentelė).

2 lentelė. Vitaminų kiekis įvairių gyvulių piene

Vitaminai μg/100 g

Avių

Ožkų

Karvių

Vitaminas A

83

44

52

β karotinas

0,2

< 0,1

21

Vitaminas D

0,18-0,88

0,12

0,03

Vitaminas E

120

30

90

Vitaminas C

4700

1100

1500

Tiaminas (B1)

85

41

40

Riboflavinas (B2)

330

138

180

Pantotenorūgštis (B3)

464

415

50

Piridoksinas (B6)

83

63

50

Cianokobalaminas (B12)

0,6

0,08

0,4

Folinė rūgštis (Bc)

5,6

0,6

5,0

Nikotino rūgštis (PP)

428

328

80

Biotinas (H)

2,6

3,1

3,0

Avių piene, lyginant su kitų gyvulių pienu, yra daugiau mineralinių medžiagų, ypač kalcio (3 lentelė).

3 lentelė. Mineralinių medžiagų kiekis įvairių gyvulių piene

Mineralinės medžiagos mg/100 g

Avių

Ožkų

Karvių

Kalcis (Ca)

162-259

102-203

110

Magnis (Mg)

14-19

13-19

11

Natris (Na)

41-132

35-65

58

Kalis (K)

101-152

157-255

126

Fosforas (P)

82-183

86-118

90

Geležis (Fe)

0,03-0,14

0,01-0,11

0,04

Cinkas (Zn)

0,47-1,2

0,19-0,48

0,036

Varis (Cu)

0,01-0,28

0,01-0,06

< 0,01

Avių pienas yra vienalytis, todėl jį galima užšaldyti ir ilgai laikyti, o atšildžius tiek pienas, tiek jo produktai nepraranda turėtų savybių (neatsiskiria riebalai ir nepakinta skonis).

Ir dar, jei Jūs esate alergiški karvės pienui, tai be jokios abejonės jį galite pakeisti baltuoju avių eliksyru. Tačiau jei esate alergiški bet kokiam pienui, tuomet ir avelė nepagelbės. Be to, manoma, jog avių pienas, turįs daug oroto rūgšties, padeda stabdyti vėžio ląstelių dauginimąsi. Todėl nedvejodami gerkite šviežią avių pieną, valgykite iš jo pagamintus produktus, venkite stresų, daugiau judėkite, tuomet būsite sveikesni ir ilgiau gyvensite.

Daugiau straipsnių apie pieno kokybę rasite čia.

Parengė dr. Birutė Zapasnikienė