Gyvulių prieauglį ekologiniuose ūkiuose natūraliu pienu patartina girdyti kuo ilgiau. Veršeliai ir kumeliukai natūraliu pienu girdomi ne trumpiau kaip 3 mėnesius, avinukai ir ožiukai – 45 dienas, paršeliai – ne mažiau kaip 40 dienų. Ne vėliau, kaip praėjus 0,5-1,0 val. po atvedimo, veršeliui reikia sugirdyti 4 l krekenų. Krekenose, pamelžtose pirmą kartą, gausu įvairių maisto medžiagų, tame tarpe – biologiškai aktyvių (pvz., gama globulino ir kt.), didinančių atsparumą patogeniniams mikroorganizmams. Veršelius karvių garduose laikyti galima tol, kol jos duoda krekenų.
Draudžiama prieauglį girdyti sergančių karvių pienu.
Ekologinės gamybos gyvulininkystės ūkiuose „vaikų darželio“ principą galima taikyti veršeliams iki 3-4 mėn. amžiaus: parinktoms sveikoms, ramioms karvėms duodama žindyti tiek veršelių, kad kiekvienas iš jų per parą gautų po 4,0-4,5 kg pieno. Taip auginami veršeliai būna sveikesni, geriau auga ir vystosi.
Mėsinių galvijų prieauglio penėjimas. Ekologinės gamybos ūkiuose labai tinka ekstensyvios ir vidutinio penėjimo intensyvumo veislės. Ekstensyvaus ganyklinio galvijų penėjimo laikotarpis būna ilgesnis.
Mėsinių veršelių prieauglis priklauso nuo karvės pieningumo, kadangi tokie veršeliai 6-8 mėnesius auga žįsdami karvę. Nuo 2 savaičių amžiaus veršeliai pratinami ėsti šieną ir koncentratus. Žiemos mėnesiais mėsai auginamas prieauglis šeriamas šienu, šiaudais, pelais, silosu, šienainiu, koncentratais, maisto perdirbimo atliekomis. Vasaros metu veršeliai šeriami įvairių žolynų žaliąja mase ir koncentratais.
Bandos reprodukcija. Ekologinės gamybos ūkyje draudžiama naudoti reprodukciją reguliuojančius hormoninius preparatus, t. y. sinchronizuoti rują. Leidžiamas dirbtinis gyvulių sėklinimas.
Daugiau straipsnių apie šėrimą rasite čia.
Daugiau straipsnių apie veršelių auginimą rasite čia.
Parengė dr. I.Skurdenienė.
Gyvulininkystės žinynas, LSMU Gyvulininkystės institutas.