Home » Be krekenų išsiversti nebus lengva
Veršeliai

Be krekenų išsiversti nebus lengva

eriukai

Mažeikių rajono ūkininkas klausia, kaip maitinti ėriukus, nugaišus ėriavedei.

Atsako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos užkrečiamųjų ligų katedros dr. Alvydas Malakauskas.

Būna, kad ėriuojantis ar po ėriavimosi dėl įvairių komplikacijų avis nugaišta. Ėriukui išgyventi itin sudėtinga, nes pirmosios 36 jo gyvenimo valandos yra lemtingos. Pirmieji gurkšniai krekenų labai reikšmingi jauniklio išlikimui. Tačiau ko griebtis, kai našlaičio prisileisti nenori ką tik apsiėriavusios kitos bandos buriutės. Tada nieko kito nelieka, tik pamelžti daugiau krekenų turinčias avis ir našlaičiui sugirdyti jų krekenas.

Vertingo pieno atsargomis galima pasirūpinti ir iš anksto. Ėriavedžių, ožkų ar net karvių krekenas galima užšaldyti ir laikyti šaldiklyje -18o C temperatūroje. Taip jas galima išlaikyti apie metus. Paprastai ėriukai gerai pasisavina ožkų ir karvių krekenas, nors pastarosios mažiau vertingos. O kad jos būtų kuo maistingesnės, patariama sumaišyti kelių karvių krekenas ar pieną.

Užšaldytas krekenas galima atšildyti ne aukštesnėje kaip 50o C temperatūroje. Ypač svarbu nepaveikti krekenų aukšta temperatūra, nes visi imunoglobulinai, kurie padeda sustiprinti ėriuko imunitetą, gali būti suardyti. Girdomos krekenos turėtų būti maždaug 37–39o C temperatūros. Krekenas rekomenduojama sugirdyti iškart po atsivedimo arba ne vėliau kaip per pirmąsias 2 val. Ėriukas turėtų išgerti maždaug 50 ml geros kokybės krekenų vienam kilogramui kūno svorio per pirmąsias 2 valandas, o per 24 val. jų gauti 200–250 ml vienam kilogramui kūno svorio. Krekenų per pirmąsias 24 val. ėriukui reikia duoti maždaug 10–15 proc. jo kūno svorio. Šis krekenų kiekis patenkina ėriuko energijos poreikius ir aprūpina imunoglobulinais, kurie padeda apsisaugoti nuo infekcinių ligų. Priklausomai nuo avių veislės ir ėriuko sveikatos būklės šis kiekis gali svyruoti. Svarbiausia, kad ėriukas pirmiausia gautų krekenų, o vėliau, jas taupant, galima girdyti ir pienu. Silpnus ėriukus reikia dažniau girdyti. Krekenas galima sugirdyti su specialiu ėriukams skirtu buteliuku su čiulptuku. Pirmąsias dienas ėriukus reikia girdyti kas 3–4 val., vėliau užtenka 3–4 kartus per parą vienodais laiko tarpais.

Daugiau apie prieauglio auginimą rasite čia.

valstietisLT