Pastaraisiais metais ūkininkai vis dažniau naudoja naują grūdų sandėliavimo technologiją – grūdų silosą (grūdainį). Grūdų silosas – tai atitinkamos drėgmės grūdų sutraiškymas ir užkonservavimas anaerobinėmis sąlygomis: polietileno rankovėse, maišuose, tranšėjose, kaupuose. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad 35–45 proc. drėgnumo grūdai turi savyje daugiausia maisto medžiagų. Tačiau tokio drėgnumo grūdai sandėliuojami greitai kaista ir genda, praranda maisto medžiagas. Juose pradeda gamintis mikotoksinai, kurie labai kenkia gyvulių sveikatai ir produktyvumui.
Svarbus nuėmimo laikas
Grūdainis gaminamas iš visų javų ir ankštinių augalų grūdų (pupų, žirnių, lubinų). Traiškyti tinka ir kukurūzų grūdai. Grūdainio negalima gaminti iš aliejinių augalų sėklų. Norint pagaminti kokybišką grūdainį, būtina nustatyti optimalų javų derliaus nuėmimo laiką. Kviečių, kvietrugių, avižų šiaudai turi būti ne žalios spalvos. Miežių lauke apie 80 procentų varpų turi linkti ir būti pasvirusios stiebo atžvilgiu iki 45 laipsnių kampu. Varpos akuotai turi būti netekę žalios spalvos, o stiebas tarp viršutinio lapo ir varpos – blyškiai žalias. Paspaudus javų grūdus tarp pirštų, jie turi lengvai skilti ir būti vaškinės, o ne pieninės fazės. Žirnių ankštys turi būti pilnos, o žirniai – apvalūs ir visiškai susiformavę, o pupų ankštys – tamsiai rudos arba juodos spalvos. Žirniai, pupos labiausiai tinka smulkinti, kai jų drėgmė yra šiek tiek mažesnė nei javų grūdų, idealiausiai tinka apie 30 procentų drėgmė. Kukurūzai turi būti beveik arba visiškai netekę žalios spalvos. Perlaužus burbuolę, grūdai turi švytėti sodriai geltona spalva, juos smarkiau įspaudus nykščio nagu turi likti žymės.
Pravers konservantai
Traiškant grūdus, rekomenduojama naudoti konservantus ir stebėti drėgmės lygį – paimti saują šviežiai sutraiškyto grūdainio ir suspausti abiem rankomis. Iš šio suformuoto gniužulo turėtų būti neįmanoma išspausti drėgmės pertekliaus nustojus spausti, jis turi išlaikyti savo formą ant delno. Taip pat labai svarbu, kad kiekvienas grūdas būtų pažeistas, sutraiškytas, nes sveikus grūdus sunkiau sandėliuoti, juos blogiau virškina gyvuliai.
Pasigaminus grūdų silosą rankovėse, svarbu tinkamai jas apsaugoti nuo graužikų ir paukščių, kurie padaro skyles plėvelėje. Uždengus visą rankovės paviršių tinklu, atbaidoma dauguma paukščių ir kenkėjų. Veiksminga kovos priemonė su graužikais – nuodai, tačiau juos aplink rankovę reikia išdėstyti taip, kad prie jų galėtų prieiti tik graužikai.
Pagaminus grūdainį iš tinkamos brandos grūdų, gerai sutraiškius ir užkonservavus bei pasirinkus apsaugotą laikymo vietą, labai svarbu tinkamai juo šerti. Todėl tarp šėrimų rankovę būtina laikyti uždarytą ir prispaustą, plėvelės kraštus užlenkti taip, kad į vidų nepatektų lietaus vandens. Be to, pašarus rekomenduojama imti nuo viso paviršiaus plonu sluoksniu.
Grūdainio privalumai
Net 2–3 savaitėmis anksčiau galima pradėti derliaus nuėmimo darbus. Tai labai aktualu, žinant, kokie nepastovūs orai būna tradicinės javapjūtės metu. Be to, nuėmus vieną derlių, galima geriau pasiruošti žieminių javų sėjai.
Padidėja šiaudų kokybė, jie būna minkštesni ir mažiau dulkantys. Kaip jau žinoma, produktyvių laktuojančių ir užtrūkusių karvių racione turi būti atitinkamas kiekis geros kokybės šiaudų. Ypač blogai, kai šiaudai būna supeliję, supuvę.
Sumažėja grūdų nuostoliai lauke. Mažiau grūdų išbarstoma kūlimo metu, be to, mažiau nuostolių padaro paukščiai ir laukiniai gyvūnai. Skaičiavimų duomenimis, kuliant vaškinės brandos grūdus surenkama net iki 30 procentų daugiau derliaus.
Silosuoti grūdai šeriant nedulka, neerzina gyvulių kvėpavimo takų. Sumažėja grūdų derliaus nuėmimo ir jų sandėliavimo išlaidos.
Traiškyti ir konservuoti grūdai yra didesnės energetinės vertės pašaras, virškinamųjų baltymų juose yra daugiau negu džiovintuose. Šeriant grūdainiu, gyvuliams duodamą konservuotų grūdų kiekį reikia padidinti, kad jis atitiktų sušeriamą sausų grūdų kiekį. Norint gerai subalansuoti racionus, reikia papildomai įmaišyti baltymų, mineralinių medžiagų, vitaminų. Tik šeriant aukštos kokybės pašarais galima pasiekti aukščiausią gyvulių produktyvumą.
Sausosios medžiagos proc. | Baltymai, proc. SM | Riebalai, proc. SM | Pelenai, proc. SM | Krakmolas, proc. SM | |
Kviečiai | 86,0 | 12,8 | 2,8 | 2,0 | 66,8 |
Kviečių grūdainis | 64,4 | 14,1 | 2,7 | 2,2 | 65,1 |
Miežiai | 86,0 | 12,2 | 3,0 | 2,7 | 58,7 |
Miežių grūdainis | 65,0 | 13,2 | 2,8 | 2,5 | 58,1 |
Pupos | 86,0 | 30,2 | 2,9 | 4,1 | 40,7 |
Pupų grūdainis | 70,0 | 31,2 | 3,3 | 4,0 | 43,5 |
Žirniai | 88,0 | 25,6 | 2,0 | 3,4 | 46,6 |
Žirnių grūdainis | 70,0 | 28,0 | 2,1 | 4,8 | 48,0 |
Kukurūzai | 86,0 | 10,2 | 5,2 | 1,7 | 71,5 |
Kukurūzų grūdainis | 69,0 | 10,3 | – | – | 68,0 |
Daugiau straipsnių apie šėrimą rasite čia.