Home » Ūkininkai domėjosi veisimo naujovėmis
Karvės Straipsniai Veisimas

Ūkininkai domėjosi veisimo naujovėmis

Kovo 13 dieną ūkininkai iš visos Lietuvos rinkosi į tarptautinį seminarą „Pažangios veisimo technologijos pieno ūkio pelningumui didinti“, kuriame gilino savo žinias apie grynąjį veisimą ir mišrinimą bei aiškinosi, kokios buliaus savybės yra naudingiausios jų bandai.

Specialiai dėl šio renginio iš Suomijos į Lietuvą atvykęs Seppo Niskanen savo pranešime ne tik supažindino su pagrindinėmis pieninių bandų veislėmis, bet ir atskleidė, kodėl Skandinavijos galvijai yra laikomi vieni sveikiausių pasaulyje. Daugybę metų veisdami vardan sveikatingumo ir kaupdami visus duomenis apie galvijus, Švedai, Danai ir Suomiai šiandien gali pelnytai didžiuotis, kad jie naudoja mažiausiai antibiotikų visoje Europos Sąjungoje. Tai Skandinavams suteikia išskirtinumą, o su tarptautine veisimo kompanija VikingGenetics bendradarbiaujantiems ūkininkams užtikrina saugumą ir žinojimą, kad naudoja patikimų bulių sėklą.

1 antibiotikai

Ne ką mažiau dėmesio seminare sulaukė iš Danijos atvykusio Morten Kargo pranešimas apie mišrinimą. Jame ekspertas įvairiais pavyzdžiais iliustravo, kaip veisimo technologija keičia pieninę bandą ir kodėl kartais geriau rinktis ne vieną, o dvi ar net tris galvijų veisles.

Užbaigdama veisimo temų pranešimus, Aldutė Selvenienė pristatė Prancūzijos pasididžiavimą – Montbeliarde. Dėl puikaus pieno riebalų ir baltymų santykio, Montbeliarde puikiai tinka sūrių gamybai. Mišrinant su Holšteinais ši veislė gerina galvijų reprodukciją, ilgaamžiškumą, sveikatingumą ir pieno produkciją.

_DSC1519-iloveimg-converted

Renginio metu lektorių naudotą medžiagą rasite paspaudę ant jų pranešimų temų:

Seppo Niskanen „Karvių sveikatingumo gerinimas ir ūkio pelningumo didinimas. Kaip tai susiję?”

Morten Kargo „Kaip mišrinimas keičia pieninę bandą?”

Aldutė Selvenienė „Montbeliarde – sėkmės komponentas pieninių karvių mišrinime”