Home » Žemės ūkio naujienos: 2024-09-27
Žemės ūkio naujienos

Žemės ūkio naujienos: 2024-09-27

NMA parama, zemes ukio naujienos, pieno ukis

Žemės ūkio naujienos: 2024-09-27. Aktualiausios žemės ūkio naujienos iš įvairių Lietuvos ir užsienio portalų.

Specializuota paroda „Gyvulininkystė 2024“ – inovacijų ir tradicijų šventė

Akademijoje (Kauno r.) startavo specializuota  paroda „Gyvulininkystė 2024“, kuri šiemet gausesnė nei pernai. Paroda skirta gyvulininkystės ūkių savininkams ir visiems, kurie nori daugiau sužinoti apie šiuolaikines tvarias gyvulininkystės technologijas, inovacijas, pasigrožėti išskirtinių veislių gyvūnais, dalyvauti įvairiausiose edukacinėse veiklose ar įsigyti sodinukų.

„Ši paroda – tai puiki sinergija tarp mokslo, studijų, ūkininkų ir technikos naujovių, viskas čia vienoje vietoje. Tikrai yra kuo pasidžiaugti“, – parodos atidarymo metu sakė žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, kviesdamas visus pasižvalgyti į ūkininkų užaugintus gyvūnus.

Ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Juknevičius atkreipė dėmesį į tai, kad šalies gyvulininkystės sektorius nedžiugina gera statistika, tačiau paroda, atvirkščiai, šiemet didesnė. Pasak jo, tai rodo, kad žmonės tiki gyvulininkystės ateitimi. Paroda skirta ne tik profesionalams – visuomenei taip pat norima priminti apie tos žemės ūkio šakos svarbą.

Ūkininkai ir asociacijos parodoje demonstruoja pačių įvairiausių veislių ūkinius gyvūnus: pieninius ir mėsinius galvijus, arklius, ožkas, avis, triušius, paukščius, alpakas ir kt. Lankytojai gali ne tik pasigrožėti beveik 500 gyvūnų, bet ir daugiau sužinoti apie jų veisles ir auginimo subtilybes. Įdomu tai, kad parodoje galima pamatyti ir senojo genotipo galvijų, nykstančių veislių gyvūnų: vištinių žąsų, Lietuvos baltnugarių ir šėmųjų veislės galvijų.

Parodoje, surengtoje VDU ŽŪA Verslo ir socialinės partnerystės centre, šiemet pirmą kartą savo produkciją itin aktyviai pristato ir mėsos bei pieno perdirbėjai, kurie tikisi užmegzti abipusiai naudingų kontaktų su ūkininkais. Didelio susidomėjimo sulaukia ne tik gyvūnų, bet ir gyvulininkystės technikos ekspozicijos, kuriose įmonės ir organizacijos demonstruoja pašarų ruošimo įrangą, krautuvus, melžimo ir mėšlo tvarkymo įrangą bei kitą techniką, reklamuoja įvairias paslaugas gyvulių augintojams.

Parodoje galima ne tik rasti įvairiausių gyvulininkystės profesionalams skirtų prekių ir įrangos, bet ir pasikonsultuoti su Žemės ūkio ministerijos, Nacionalinės mokėjimo agentūros, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei kitų institucijų specialistais.

Organizatoriai siekia, kad parodoje įdomios ir naudingos informacijos gautų ne tik gyvulių augintojai ar verslininkai, bet ir visi susidomėję gyvulininkystės naujienomis. Net dvi parodos dienas vyksiančioje konferencijoje „Tvarioji gyvulininkystė: iššūkiai ir galimybės“ bus dalijamasi gerąja patirtimi, diskutuojama apie ūkinių gyvūnų veislininkystės aktualijas, ligų prevenciją, paramos priemones gyvulininkystės sektoriui ir kitus aktualius klausimus.

Seminare „Lietuvos bioekonomikos HUBas – bendradarbiavimas siekiant ambicingesnių tikslų“ susirinko mokslo, ūkininkų ir visos kaimo bendruomenės bei verslo ir valstybės institucijų atstovai. Jie aptarė Lietuvos bioekonomikos plėtros tendencijas, šios srities inovacijoms skirtas finansavimo priemones ir HUBo (t. y. bendradarbiavimo tinklo) koncepciją. „Bioekonomikos teikiami sprendimai suteikia naujas galimybes ir tampa ypač aktualūs dabartinėje geopolitinėje aplinkoje“, – sakė ministras K. Starkevičius.

Rugsėjo 26–28 dienomis vyksiančios parodos ir jos renginių lankymas yra nemokamas.

Šaltinis: zum.lrv.lt, 2024-09-26

Tęsiama Vaisių, daržovių, pieno ir jo produktų vartojimo skatinimo programa

Ikimokyklines ugdymo įstaigas lankantys vaikai bei pradinių klasių mokiniai ir toliau gaus ekologiškų arba pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą išaugintų (pagamintų) produktų. Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius patvirtino Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programos įgyvendinimo 2024–2025 mokslo metų finansavimo planą ir paramos dydžius. Šiai programai įgyvendinti šiais mokslo metais bus skiriama 5,37 milijono eurų.

Programa siekiama didinti suvartojamų vaisių ir daržovių bei pieno ir jo gaminių dalį vaikų mityboje ir diegti supratimą apie teigiamą šių produktų vartojimo poveikį sveikatai, supažindinti su tvariu žemės ūkiu bei skatinti tausiai naudoti maistą. Programos priemonės apima vaisių, daržovių bei pieno gaminių tiekimą vaikams ir edukacinių bei informacinių veiklų įgyvendinimą.

Dalyvavimas šioje programoje yra savanoriškas, joje gali dalyvauti bet kuri vaikų ugdymo ir švietimo įstaiga. Programoje dalyvauja 1,4 tūkst. vaikų ugdymo įstaigų (apima per 90 proc. visų ugdymo įstaigų, galinčių dalyvauti programoje), produktus gauna per 230 tūkst. vaikų.

Vaikai, lankantys ikimokyklines ugdymo įstaigas, ir pradinių klasių mokiniai pagal šią programą gauna ekologiškų, perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpio produktų arba pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą išaugintų (pagamintų) produktų: obuolių, morkų, kriaušių, sulčių ir pieno bei jo gaminių (jogurto, šviežio ir brandinto sūrio).

Greta dalijamų produktų yra vykdoma ir šviečiamoji veikla. Per keletą praėjusių metų buvo parengtos ir ugdymo įstaigoms išplatintos mokomosios knygos „Auk sveikas, vaike“ bei „Gerai daryk – maistą taupyk“. Šios knygos – tai metodinė medžiaga pedagogams ir vaikams, skirta vaikus supažindinti su vaisių ir daržovių bei pieno gaminių atsiradimu ant mūsų stalo, jų teikiama nauda sveikatai, mokanti vaikus tausiai vartoti maistą, skatinanti jo nešvaistyti. Taip pat kiekvienais metais organizuojamos viktorinos vaikams bei rengiamos įdomios pamokos, supažindinančios vaikus tiek su sveikatai palankia mityba, tiek su žemės ūkiu. Visa metodinė ir šviečiamoji medžiaga yra čia.

2024-2025 m. m. Programos biudžetas siekia 5,37 mln. Eur, iš jų 2,2 mln. Eur yra skirta iš Europos žemės ūkio garantijų fondo (EŽŪGF). Produktams dalyti yra numatyta skirti 5 mln. Eur, o švietimo ir informavimo veikloms vykdyti 314 tūkst. Eur.

Žemės ūkio ministerija kviečia ūkininkus ar įmones, gaminančias ekologiškus produktus ar produktus pagal nacionalinės maisto kokybės taisykles, kurie paženklinti ženklu „Kokybė“ , tapti produktų tiekėjais ugdymo įstaigoms pagal šią programą.

Šaltinis: zum.lrv.lt, 2024-09-26

Kviečiame stebėti tiesioginę transliaciją apie paramą smulkiesiems ūkininkams

Spalio 1 d., antradienį, bus vykdoma tiesioginė transliacija apie paramos smulkiems ūkiams galimybes pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano intervencines priemones „Labai smulkių ūkių plėtra“ ir „Smulkių-vidutinių ūkių plėtra“. Transliaciją kviečiame stebėti nuo 14 val. internetu Youtube platformoje, paspaudus šią nuorodą: https://youtube.com/live/gm-P8diyQgE?feature=share.

Transliacijos metu apie paramą labai smulkiems, smulkiems bei vidutiniams ūkiams kalbės NMA atstovė Toma Eidintaitė – ji pristatys reikalavimus pareiškėjams, jų prisiimamus įsipareigojimus, tinkamumo ir atrankos kriterijus, atkreips pareiškėjų dėmesį į dažniausiai daromas klaidas teikiant paraiškas ir įgyvendinant projektus, pateiks kitą svarbią informaciją. Transliacijos metu žiūrovai turės galimybę tiesiogiai užduoti klausimus bei išgirsti atsakymus į juos.

Pasibaigus transliacijai, NMA svetainėje bei NMA Youtube kanale bus paskelbtas jos įrašas.

Šaltinis: nma.lrv.lt, 2024-09-26

Seimas svarstys siūlymą Žemės ūkio agentūrai perduoti dalį ŽŪM funkcijų

Seimas svarstys siūlymą, kuriuo norima Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) vykdomą tautinio paveldo produktų ir tradicinių amatų meistrų atestavimo funkciją perduoti Žemės ūkio agentūrai. Įstatymo projekte nurodoma, kad šiuo metu ŽŪM, atlieka viešojo administravimo funkcijas, kurios yra nebūdingos ministerijai, tad pagal anksčiau įgyvendintus pakeitimus, iki 2025 m. gruodžio 31 d. šias funkcijas turi perduoti kitai institucijai.

Už šį Tautinio paveldo produktų įstatymo pakeitimo projektą po pateikimo balsavo 57, susilaikiusių ir balsavusių prieš nebuvo. Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu projektą patvirtintas Kaimo reikalų komitetas. Projektas svarstymo stadijoje į plenarinių posėdžių salę turėtų grįžti lapkričio 7 d.

Įstatymo projekte nurodoma, kad šiuo metu ŽŪM, atlieka viešojo administravimo funkcijas, kurios yra nebūdingos ministerijai, tad pagal anksčiau įgyvendintus pakeitimus, iki 2025 m. gruodžio 31 d. šias funkcijas turi perduoti kitai institucijai. Įvykdžius funkcijų perdavimą, agentūra būtų atsakinga už Tautinio paveldo ekspertų komisijos sekretoriato darbą, sertifikatų ir atestatų išdavimas, sprendimus dėl tradicinių amatų centrų pripažinimo ar panaikinimo, interneto svetainės www.tautinispaveldas.lt administravimą, informacijos apie tautinį paveldą, jo kūrėjus viešinimą bei tradicinių amatų, tradicinių amatų centrų veiklos, tradicinių mugių, parodų populiarinimą.

Taip pat šiuo įstatymo pakeitimu atliekami kiti keitimai, kuriais siekiama tobulinti tautinio paveldo produktų sertifikavimą. „Taip pat atliekami kiti keitimai, kuriais tobulinama tautinio paveldo produktų sertifikavimo sistema. Sudaromos galimybės steigti naujus tradicinių amatų centrus. Apibrėžiamos atsakomybės dėl įstatymo pažeidimų“, – Seime pristatydamas projektą aiškino žemės ūkio viceministras Vytenis Tomkus.

Keitimais numatom susiaurinti savivaldybių funkcijas, kurios būtų rekomendacinio pobūdžio. Teigiama, kad savivaldybės populiarintų vietos tradicinius amatus skatintų tradicinių amatų centrų veiklą, sudarytų galimybes tautinio paveldo produktų kūrėjams dalyvauti miestų organizuojamuose renginiuose. Taip pat norima panaikinti Tautinio paveldo produktų taryba.

Teigiama, kad ji buvo reikalinga, kai tautinio paveldo produktų valstybinės apsaugos sistema buvo kuriama, bet šiuo metu sistema yra veikianti ir stabili. Be to, siekiant mažinti administracinę naštą atsisakoma tautinio paveldo produktų ir tradicinių amatų neformaliojo mokymo programų sertifikatų tradicinių amatų meistrų pažymėjimų popierinių blankų gamybos ir išdavimo, o dokumentus planuojama išduoti per Licencijų informacinę sistemą.

Šaltinis: lrytas.lt, 2024-09-26

Žieminės žemės ūkio kultūros – ką reikia padaryti jau rudenį

Kiekvieno ūkio siekis yra gausus ir kokybiškas derlius. Tačiau pasiekti šį tikslą nėra taip paprasta ir kelionė į gerus rezultatus prasideda nuo pat žieminių kultūrų sėjos. Žieminių augalų esminiai vystymosi tarpsniai prasideda būtent rudenį, todėl ypač svarbu visus reikiamus darbus atlikti tinkamai nuo pat sėjos pradžios.

Kas tas mikro pH ir kodėl jis toks svarbus?

Kalbant apie žieminių javų pasėlius ir ankstyvojo vystymosi tarpsnio niuansus, reikia prisiminti, kas yra svarbu nuo pat pradžių. Pirmiausia – dirvožemio ir sėklos guolio paruošimas. Čia svarbu ne tik tinkamas dirvožemio paruošimas, bet ir tinkamo tręšimo ir mikro pH užtikrinimas. Mikro pH užtikrinimas reiškia, kad reikia pasiekti optimalų pH lygį aplink pačią sėklą arba šaknis (vadinamąją rizosferą), o ne tik bendrą dirvožemio pH. Tai svarbu, nes augalų šaknys geriausiai pasisavina maistines medžiagas esant tam tikram pH diapazonui, kuris gali skirtis nuo bendro dirvožemio pH.

Bendrovės „Nando“ pardavimų direktorius Arūnas Jusas teigia: „Visada laimi tas, kas žino, kas vyksta jo dirvožemyje. Išsityrę kiek makroelementų yra dirvožemyje (ypač fosforo, kalio), koks vyrauja dirvožemio pH bei dominuojantis tipas, galime parengti itin tikslų tręšimo planą rudeniui.“ Norint parengti tikslų tręšimo planą, būtina įsivertinti ir priešsėlį, tai yra, kas šioje vietoje buvo auginama, kokio dydžio derlius buvo užaugintas, ar palikome šiaudus (augalines liekanas), kokį žemės dirbimą taikysime, kaip išbersime trąšas. Atsižvelgdami į šiuos faktorius, galime tiksliai pasiskaičiuoti, kiek maisto medžiagų reikės norimam derliui gauti.

A.Jusas pabrėžia: „Bendras maisto medžiagų paskaičiuotas poreikis priklauso ir nuo dirvožemyje vyraujančio pH. Šis faktorius tiesiogiai mums sufleruoja, kokios grėsmės gali kilti dėl tręšimo efektyvumo.“

Dirvožemio ypatumai ir trąšų rūšys – lemiami veiksniai

Rūgštėjančiame arba rūgščiame dirvožemyje gali kilti problemų dėl fosforo blokavimosi, sulėtėjusios gerųjų mikroorganizmų veiklos, kalcio stokos ir prasto šaknyno vystymosi. „Nuo trąšų rūšies priklausys mitybinių elementų patekimo greitis. Kompleksinėms trąšoms reikės daug laiko, kad jas pasisavintų augalai, o dvinarės fosforo trąšos yra tirpios vandenyje, todėl jos gerokai greičiau patenka į dirvožemio sorbuojamą kompleksą ir gali pradėti maitinti augalus“, – aiškina A.Jusas. Dirvožemio talpa, tai yra dirvožemio geba sorbuoti – pritraukti ir sulaikyti mitybinius elementus, yra dar vienas labai svarbus kriterijus. Tie elementai, kurie dėl konkrečios dirvožemio talpos nebuvo sorbuoti, gali išsiplauti, ir taip ūkis patirs tręšimo ir finansinius nuostolius.

„Dėl mažos dirvožemio sorbuojamojo komplekso talpos prarandame galimybę sulaikyti mitybinius elementus dirvožemyje ir kartu prarandame ne tik pinigus, kuriuos investavome tręšimui, bet ir derliaus potencialą dėl prastos mitybos“, – teigia „Nando“ atstovas. Visi šie neigiami faktoriai – nepalankus dirvožemio pH, maža dirvožemio sorbuojamojo komplekso talpa, netinkamos trąšos – turi tiesioginės ir neretai lemiamos įtakos būsimam derliui. Dėl šių veiksnių augalai negauna pakankamai maisto medžiagų, alinamas dirvožemis, mažėja augalų atsparumas aplinkos sąlygoms ir ligoms.

Rudeniai uždaviniai ir sprendimai

„Kalbant apie žieminius javus – mūsų tikslas turėtų būti suformuoti kuo didesnį ir stipresnį pirminį šaknyną, užtikrinti kuo tolygesnį sudygimą, padėti augalams sukaupti kuo daugiau sausųjų medžiagų, kad žiemojimas vyktų sklandžiai ir regeneracija pavasarį įvyktų kuo sparčiau“, – aiškina A.Jusas. Jis primena, jog svarbu nepamiršti, kad šiltėjant klimatui vegetatyviniai augalų vystymosi procesai įvyksta greičiau, todėl visavertis kiekvieno augimo tarpsnio ciklas užtikrina gerą augimo stadijos užbaigimą. Žieminiai kviečiai iki žiemojimo stadijos jau išsikrūmija iki 80 proc., todėl didelė dalis labai svarbaus darbo atliekama rudens periodu.

Pasak biotechnologijų įmonės atstovo, visas minėtas problemas galime efektyviai ir tvariai išspręsti su „Nando“ gaminamais ypač turtingos sudėties ir plataus veikimo spektro mikrobiologiniais produktais. Jų dėka užtikrinsime efektyvią augalų mitybą, sumažinsime mitybinių elementų išsiplovimą, pagerinsime savo dirvožemį, padidinsime galimybę sukaupti daugiau prieinamų augalui maisto medžiagų ir minimizuosime ligų plitimą bei patekimą į augalą. Tad tokie svarbiausi rudeniai uždaviniai ir sprendimai žemdirbiams aktualiausi šiuo metų laiku, o kitame straipsnyje aptarsime, ko ūkininkai turėtų nepamiršti pavasarį ir pasižymėti tai jau dabar, kad sulauktume gausaus ir kokybiško derliaus.

Šaltinis: 15min.lt, Ramūnas Korsakas, 2024-09-20

Ankstesnės žemės ūkio naujienos