Home » Žemės ūkio naujienos: 2024-10-14
Žemės ūkio naujienos

Žemės ūkio naujienos: 2024-10-14

NMA parama, žemės ūkio naujienos, pieno ukis
Foto Susanne Jutzeler, Schweiz,Pixabay

Žemės ūkio naujienos: 2024-10-14. Aktualiausios žemės ūkio naujienos iš įvairių Lietuvos ir užsienio portalų.

Per metus pienas pabrango beveik trečdaliu

Vidutinė pieno supirkimo kaina Lietuvoje rugsėjį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, padidėjo 26 proc., rodo ES pieno rinkos observatorijos MMO duomenys. MMO skaičiuoja, kad tai jau antras mėnuo iš eilės, kai šalyje brangsta pienas. Vien per rugsėjį iš ūkių superkamas pienas Lietuvoje pabrango daugiau kaip dešimtadaliu. Vidutinė pieno supirkimo kaina praėjusį mėnesį buvo daugiau kaip 44 centai už kilogramą, kai rugpjūtį už natūralių rodiklių pieną žemdirbiams vidutiniškai mokėti 39 centai – tuomet jo kaina didėjo 5,4 proc.

Tuo metu sviesto kaina ES didmeninėje prekyboje šįmet pašoko beveik 70 proc. – spalį vidutinė jo kaina biržoje siekė 8,1 euro už kilogramą, kai pernai – 4,8 euro. JAV Žemės ūkio departamento (USDA) duomenimis, nors pieno gamyba šiais metais per septynis mėnesius Bendrijoje augo 0,7 proc., tačiau liepos mėnesį ji smuko 0,53 proc. dėl gyvulių mėlynojo liežuvio ligos plitimo Europoje. Nauji mėlynojo liežuvio ligos atvejai buvo nustatyti keliose galvijų bandose Švedijoje ir Austrijoje, o tai smarkiai išplėtė ligos geografiją, palyginti su pirminiais židiniais Šiaurės ir Vidurio Europoje, pranešė USDA.

Remiantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija, mėlynojo liežuvio liga – vabzdžių platinama virusinė naminių ir laukinių atrajotojų liga, kuri žmonėms nepavojinga. Tačiau dėl šios ligos ūkiai patiria didelių nuostolių, kadangi serganti banda tampa neproduktyvi.

Šaltinis: lrytas.lt, 2024-10-10

Tiesioginėje transliacijoje – Žemės ūkio technikos ir įrangos parametrų našumo nustatymo metodikos pristatymas

Spalio 15 d., antradienį, 14 val. bus vykdoma tiesioginė transliacija, kurioje bus prsitatyta Žemės ūkio technikos ir įrangos parametrų našumo nustatymo metodika (Metodika) ir jos taikymo tvarka. Transliacijos metu Nacionalinės mokėjimo agentūros atstovas ir vienas iš Metodikos rengėjų supažindins žiūrovus su pagrindiniais Metodikos taikymo principais, pasidalins praktika, kitomis svarbiomis įžvalgomis.

Transliacijos metu žiūrovai turės galimybę tiesiogiai užduoti klausimus bei išgirsti atsakymus į juos – raginame aktyviai dalyvauti.

Metodika – tai naujai patvirtintas dokumentas, kuris parengtas siekiant objektyviai įvertinti įsigyjamų investicijų – žemės ūkio technikos ir įrangos – atitiktį ūkių gamybiniam potencialui.

Transliaciją kviečiame stebėti internetu Youtube platformoje, per šią nuorodą: https://youtube.com/live/Ko6Coww-jE0?feature=share.

Pasibaigus transliacijai, NMA svetainėje bei NMA Youtube kanale bus paskelbtas jos įrašas.

Šaltinis: nma.lrv.lt, 2024-10-11

Kvepia dar vienu protestu: pasklido žinia, apie Lenkijos ūkininkų planus

Lenkijos ūkininkai ruošiasi blokuoti krovininio transporto eismą Medykos – Šehynių kontrolės punkte pasienyje su Ukraina. Tai antradienį „Telegram“ kanale pranešė Ukrainos valstybinė muitinės tarnyba, kuria remiasi „Ukrinform“. „Iš Lenkijos gautomis žiniomis, vietos ūkininkai anonsavo galimą protesto akciją, kurios metu bus blokuojamas krovininių transporto priemonių eismas prie Medykos – Šehynių kontrolės punkto nuo 2024 metų spalio 8 d. iki gruodžio 31 d.“, – rašoma pranešime.

Kol kas transporto priemonės įforminamos įprastu režimu. „Ukrinform“ primena, kad 2024 metų birželio 4 d. Lenkijos ūkininkai užblokavo sunkvežimių juostą Rava Ruskos – Hrebenės kontrolės punkte.

Šaltinis: lrytas.lt, 2024-10-08

Šį medžioklės sezoną, kaip ir praeitą, bus galima sumedžioti 341 vilką

Aplinkos ministras patvirtino vilkų sumedžiojimo limitą naujam medžioklės sezonui – bus leidžiama, kaip ir praėjusį sezoną, sumedžioti 341 vilką. Vilkų medžiojimo sezonas prasideda spalio 15 d. ir trunka iki kovo 31 d. Išnaudojus vilkų sumedžiojimo limitą, vilkų medžiojimo sezonas nutraukiamas anksčiau. Nors praėjusį medžioklės sezoną buvo nustatytas toks pats limitas,  tačiau buvo sumedžiotas tik 281 vilkas.

Pagal Medžioklės taisykles vilkų sumedžiojimo limitą tvirtina aplinkos ministras, remdamasis Vilko apsaugos plane nustatytais principais, kad būtų užtikrinta palanki vilko rūšies apsaugos būklė. Rengiant projektą iš esmės remtasi 2023-2024 m. sumedžiotų vilkų genetiniais ir produktyvumo tyrimais, kuriuos atliko Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Žemės ūkio akademijos mokslininkai, ir Vilko apsaugos plano nuostata, kad, populiacijai viršijant 62 šeimų ribą, populiacijos naudojimas planuojamas taip, kad būtų užtikrintas jos tolygus sumažinimas ir išlaikymas 32–62 šeimųribose.

Atlikus sumedžiotų vilkų genetinių ir amžiaus tyrimus, nustatyta, kad sumedžioti jaunikliai yra iš 69 artimais giminystės ryšiais nesusijusių grupių (šeimų). 2022–2023 m. sumedžiotų vilkų genetinių ir amžiaus tyrimų pagrindu buvo nustatytos 64 vilkų šeimos, t. y. genetiniais tyrimais pagrįsta, kad šeimų skaičius šalyje pastaraisiais metais nežymiai augo.

Tačiau Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos Biologinės įvairovės duomenų bazėje 2023-2024 m. buvo užregistruota gerokai mažiau pranešimų apie vilkų buvimo vietas. Pagal šiuos duomenis buvo nustatyta du kartus mažiau šeimų nei praėjusiame medžioklės sezone. Toks didelis duomenų skirtumas siejamas su pranešėjų aktyvumo sumažėjimu, bet ne su realiu vilkų gausos sumažėjimu. Todėl patikimesniu duomenų šaltiniu laikomi genetiniai tyrimai, įrodantys tolesnį nedidelį vilkų šeimų skaičiaus augimą.

Kadangi vilkų skaičius yra labai panašus kaip ir pernai, o Vilko apsaugos planas įpareigoja saugias ribas viršijančios populiacijos naudojimą planuoti taip, kad būtų užtikrintas jos tolygus sumažinimas, todėl ir buvo nustatytas toks pats kaip ir pernai vilkų sumedžiojimo limitas.

Vilkų ūkiniams gyvūnams daroma žala pastaraisiais metais išlieka gana didelė. Iki 2024 m. rugsėjo 16 d. atlyginant vilkų ūkiniams gyvūnams padarytą žalą išmokėta 131 000 eurų, iki 2023 m. rugsėjo 12 d. – 112 908 eurų, iki 2022 m. rugsėjo 20 d. – 127 137 eurų kompensacijų ūkinių gyvūnų augintojams.

VDU Žemės ūkio akademijos atliktų 2023–2024 m. medžioklės sezonu sumedžiotų vilkų tyrimų rezultatai skelbiami Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos interneto svetainėje.

Šaltinis: am.lrv.lt, 2024-10-11

Kviečiame dalyvauti apklausoje, skirtoje įvertinti KPP 3-ojo prioriteto priemonių žinomumą ir aktualumą 

Kviečiame dalyvauti apklausoje, kuria siekiama išsiaiškinti šių Kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) 3-ojo prioriteto priemonių: parodomųjų bandymų diegimo, konsultavimo, trumpų maisto tiekimo grandinių kūrimo ir rizikos valdymo fondų kūrimo, žinomumą ir aktualumą ūkininkams ir žemės ūkio veiklą vykdančioms įmonėms. Ūkininkų ir žemės ūkio veiklą vykdančių įmonių maloniai prašome skirti savo laiko ir atsakyti į apklausos klausimus, kuriuos galima rasti čia

Klausimyno pildymas gali užtrukti apie 7 minutes.

Prašome apklausoje sudalyvauti iki 2024 m. spalio 14 d.

Jūsų nuomonė mums labai svarbi – pateikti atsakymai ir pastebėjimai padės tinkamai įvertinti priemonių aktualumą ir pateikti rekomendacijas dėl jų tobulinimo. Taip pat pažymime, kad apklausa yra anoniminė.

Žemės ūkio ministerijos užsakymu (pagal 2024-07-09 paslaugų teikimo sutartį Nr. 8P-24-114) apklausą vykdo UAB „ESTEP Vilnius“. Apklausa yra Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonių, skirtų skatinti maisto tiekimo grandinės organizavimą, įskaitant žemės ūkio produktų perdirbimą ir rinkodarą, gyvūnų gerovę ir rizikos valdymą žemės ūkyje (3-ojo prioriteto priemonės), efektyvumo ir veiksmingumo vertinimo dalis.

Jei pildant anketą kiltų klausimų, prašome kreiptis į vertintoją Ingridą Urbonaitę, elektroniniu paštu i.urbonaite@estep.lt arba telefonu: +370 638 77276.

Dėkojame už bendradarbiavimą!

Šaltinis: nma.lrv.lt, 2024-10-11

Ankstesnės žemės ūkio naujienos