Gaminamų pašarų kiekis ir jų rūšys priklauso nuo ožkų bandos dydžio ir produktyvumo, auginamų pasėlių struktūros, pašarų gamybos technologijų, turimos žolės plotų, ožkų laikymo būdų ir t.t. Todėl pašarų struktūra ožkoms atskiruose ūkiuose gali būti skirtinga. Pašarų struktūroje šienas gali sudaryti 20-30%, šiaudai – 1-3%, silosas – 20-30%, šakniavaisiai – 5-7%, medžių šakelės – 10-15%, žolė (vasarą) – 60-70%, koncentratai – 20-30% ir maisto atliekos – 2-3%.
.
Žinant kiekvienos dienos ožkų mitybos normas ganykliniu ir tvartiniu laikotarpiu, galima apskaičiuoti pašarų normą metams (žr. 1 lentelę). Ožkoms skirtų davinių pavyzdžiai pateikti 2 lentelėje.
.
1 lentelė. Vidutinės ožkos metinė pašarų reikmė.
Pašaro pavadinimas | Reikia paruošti 1 ožkai per metus kg | |
minimali reikmė | maksimali reikmė | |
Šienas | 250 | 400 |
Šiaudai (pašarui ir kraikui) | 150 | 200 |
Silosas | 300 | 500 |
Pašariniai šakniavaisiai | 300 | 400 |
Žolė (žalia masė) | 1200 | 1500 |
Koncentratai | 150 | 200 |
Medžių šakelės ir lapai | 150 | 250 |
Maisto atliekos | 50 | 100 |
.
2 lentelė. Paros daviniai įvairių grupių ožkoms.
Pašarai |
Veisliniai ožiai, sveriantys apie 80 kg |
Suaugusios ožkos, sveriančios apie 45 kg |
Melžiamos ožkos, sveriančios apie 50 kg |
Ožkų prieauglis |
|||||
nekergiantys |
kergiantys |
neožkingos |
ožkingos |
žindančios |
duodančios |
duodančios |
4-12 mėn. |
4-12 mėn. |
|
Šienas kg |
2,0 |
2,0 |
1,2 |
1,5 |
2,0 |
1,8 |
2,5 |
1,0 |
1,2 |
Vasarinių javų šiaudai kg |
0,5 |
– |
0,5 |
0,5 |
– |
0,5 |
0,5 |
– |
– |
Įvairios šakelės kg |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,2 |
0,2 |
Pašariniai šakniavaisiai kg |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
1,0 |
2,0 |
1,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
Koncentratai kg |
– |
0,5 |
– |
0,2 |
0,3 |
0,5 |
0,9 |
0,2 |
0,3 |
Įv. maisto atliekos kg |
0,2 |
0,2 |
0,1 |
0,1 |
0,2 |
0,1 |
0,2 |
0,1 |
0,2 |
Davinyje yra: |
|||||||||
Sausųjų medžiagų kg |
2,7 |
2,7 |
2,0 |
2,4 |
2,6 |
2,9 |
3,9 |
1,2 |
1,5 |
Apykaitos energijos MJ |
20 |
22 |
16 |
20 |
23 |
26 |
36 |
11 |
13 |
Žalių baltymų g |
214 |
285 |
147 |
190 |
245 |
250 |
369 |
112 |
158 |
Kalcio g |
10,7 |
11,1 |
6,9 |
8,5 |
10,9 |
11,5 |
15,0 |
5,2 |
6,1 |
Fosforo g |
5,7 |
6,2 |
4,0 |
5,1 |
6,0 |
6,7 |
9,3 |
3,0 |
3,7 |
Karotino g |
32 |
32 |
19 |
24 |
32 |
28 |
39 |
16 |
19 |
Daugiau straipsnių apie pieno ūkio valdymą rasite čia.
Daugiau straipsnių apie šėrimą rasite čia.
Parengė dr. B.Zapasnikienė.
Gyvulininkystės žinynas, LSMU Gyvulininkystės institutas.