Pačiomis pieningiausiomis visame pasaulyje laikomos Fryzijos veislės avys. Pastarųjų egzistuoja du tipai: Olandijos Fryzai ir Vokietijos Ostfryzai. Avys aukštos, stambios, ramios ir paklusnios, be ragų, su ilga balta vilna ir plika ilga uodega bei plikomis kojomis ir galva. Buriutės lengvai ėriuojasi, atveda po 1-3 ėriukus, laktuoja iki 240 dienų ir kasdien duoda po 1,5-3 litrus 5-7% riebumo pieno.
Ne ką pieningumu fryzams nusileidžia britų pieningoji, raguotieji ir beragiai dorsetai, Lacaune, kolbredai bei Kembridžo avys. Be minėtų specializuotų pieninių avių veislių įvairiose šalyse auginamos kelių produktyvumo krypčių kailiniuotosios. Dažniausiai laikoma mėsos-vilnos-pieno arba pieno-vilnos-mėsos produktyvumo avių (avasi, Apulijos, Arlio ir Vengrijos merinosai, Graikijos cakeliai, Pleveno juodgalvės, Sardinijos, Karačajevo ir t.t.).
Lietuvoje auginamais Vokietijos Ostfryzais šeimininkai labai patenkinti. Mat Ostfryzai duoda ne tik pieno, bet ir 4-6 kg 20-25 cm ilgio pusiau plonos baltos vilnos. Be to, pavasarį atvesti jaunikliai iki rudens (per 6-8 mėn.) užauga 50-60 kg, todėl avytes galima kergti jau tais pačiais metais, o avinukus paskersti. Taigi nauda visapusiška. Na, o Lacaune veislės avių naudingumu įsitikinsime šiek tiek vėliau.
Daugiau straipsnių apie pieno ūkio valdymą rasite čia.
Parengė dr. Birutė Zapasnikienė.