Pasirūpinti veršeliais svarbu nuo pat pirmos jų gimimo akimirkos. Tinkama gyvenimo pradžia lemia telyčaičių ankstyvesnę lytinę brandą bei sąlygoja suaugusių karvių pieno produkcijos kiekį. Dar kartą prisiminkime į ką būtina atkreipti dėmesį girdant krekenis.
Greitis
Naujausi moksliniai tyrimai rekomenduoja krekenis suduoti per 2 kartus. Pirmasis girdymas turėtų būti per pirmas 2 valandas, antrasis – per 12 valandų nuo veršio gimimo.
Kiekis
Pirmojo girdymo metu rekomenduojama suduoti 10 proc. gimusio veršelio svorio krekenų (paprastai – 3 arba 4 litrai), antrąjį kartą – 5 proc. veršio kūno svorio.
Higiena
Būtinai laikykitės higienos standartų tiek girdydami, tiek atšildydami krekenis užtikrinkite, kad į jas nepatektų bakterijų ir nešvarumų.
Laikymas
Gautas krekenis greitai užšaldykite, o ant maišelio užrašykite datą. Prireikus, krekenis atšildykite lėtai, jokiu būdu nemeskite jų į verdantį vandenį.
Saugumas
Krekenis turi būti labai aukštos kokybės, todėl ką tik gimusiems veršeliams neduokite sergančių karvių krekenų.
Kokybė
Krekenys turėtų būti >50g/l IgG ir >22% BRIX. Jų kokybę paprasčiausia išmatuoti su kolostrometru.
Kaip tai padaryti lengviau?
Norint užtikrinti greitą ir kokybišką krekenų girdymą, rekomenduojame pasitelkti tam skirtus produktus. Jų laikymui naudokite PerfectUdder krekenų maišelius (3 arba 4 litrų talpos). Sandarūs ir tvirti maišeliai neplyš, apsaugos krekenis nuo bakterijų, o rinkinyje pridėti zondai užtikrins greitą krekenų sugirdymą.
Krekenų atšildymu rinkitės pasterizatorių/atšildytuvą Matildą. Vienu metu įrenginyje vartojimui paruošiama 8 litrai krekenų, kurios atšildomos per 20-25minutes. Tokiu būdu veršiui pirmąjį pieną galite sugirdyti nepraėjus nė pusvalandžiui nuo gimimo.
Daugiau apie krekenų maišelius ir atšildytumą galite sužinoti www.agroinfo.lt bei paskambinę telefonu +370 601 60167