Kad pienas būtų ekologiškas – ne tik pieną duodanti karvė, bet ir jos gyvenamoji aplinka turi būti sertifikuota, be to, pienas iš ekologinio ūkio turi pas perdirbėjus nukeliauti specialiais pienovežiais bei būti apdirbamas specialia įranga.
Ekologišką pieną „Dobilas“ gamina bendrovė „Žemaitijos pienas“, šios bendrovės pirkimų direktorius Mindaugas Čėjauskas tikina, kad pieno žaliavą perka tik iš ekologiškų „Ekoagros“ sertifikuotų ūkių. Pienas į įmonę atvežamas atskirais pienovežiais, pienui gaminti naudojami atskiri įrengimai, kad nebūtų sąlyčio su paprasto pieno gamybos įrengimais. Ekologiško pieno vartojimo laikas yra trumpas, nes gamyboje laikomasi griežtų sertifikavime numatytų taisyklių, nededama jokių konservantų. Pienas yra pasterizuojamas, riebalai nuimami, todėl jis nesurūgsta, ant jo nesusidaro grietinėlės sluoksnis.
Bendrovė „Pieno žvaigždės” taip pat gamina ekologišką pieną „Bios“. Šios bendrovės reklamos direktorė Lina Šacikauskaitė teigė, kad „Bios“ pienas pasterizuojamas taikant žemus temperatūros režimus, kurie leidžia išlaikyti produktą skanų ir vertingą, o pačiame piene išlieka daugiau natūralių išrūgų baltymų. Ekologiškas pienas perkamas iš sertifikuotų ekologinių ūkių, kuriuose naudojama ekologiška ūkininkavimo sistema: dirva netręšiama cheminėmis trąšomis, nenaudojami pesticidai, insekticidai, herbicidai, todėl karvės ėda natūraliai vešinčią sultingą žolę. Šiuose ūkiuose karvės auginamos laikantis gyvūnų gerovės reikalavimų: šeriamos tik ekologiškai švariais pašarais, nerišamos, kad galėtų nevaržomai judėti, ypatingai švariai ir sveikai prižiūrimos. Tokių karvių pienas yra neužterštas sunkiaisiais metalais, jame nėra pesticidų, hormonų, ar antibiotikų likučių.
„Ekoagros“ kokybės vadovas Tomas Demikis aiškino, kaip ūkis pripažįstamas ekologišku: „Pradedant ekologiškai ūkininkauti reikalingas laiko tarpas (pereinamasis laikotarpis) žemės sklypams išsivalyti. Tik trečias derlius (daugiamečių kultūrų atveju tik ketvirtas) jau bus laikomas ekologišku. Jeigu gyvūnai pradedami sertifikuoti kartu su laukais, jiems yra taikomas 24 mėnesių pereinamasis laikotarpis, bet jeigu laukai pirmiau sertifikuoti, o tada norima pradėti sertifikuoti gyvūnus, pereinamasis laikotarpis yra 3/4 nuo gyvūno amžiaus bet ne mažiau kaip 12 mėn. Visi gimę ekologiniame ūkyje gyvūnai jau bus laikomi ekologiškais. Kiekvienas ūkis yra privalomai vieną kartą metuose patikrinamas sertifikavimo įstaigos. 20 proc. ūkių kasmet yra patikrinama papildomai atsižvelgiant į riziką“.
„Ekoagros“ duomenis, šiuo metu Lietuvoje yra sertifikuoti 711 ūkių, kuriuose yra melžiamos karvės. Tačiau tik dalis jų realizuoja ekologišką pieną, daliai to daryti neleista dėl pažeidimų, kurie būna susiję su pieno realizacija: netinkamų pašarų naudojimas, gyvulių iš neekologinių ūkių įsigijimas, dvigubos išlaukos po gydymo nesilaikymas, netinkamų gyvūnų laikymo sąlygos ir pan.
Daugiau straipsnių apie pieno ūkio valdymą rasite čia.
Parengta pagal Grynas.lt informaciją.