Home » Pieno kokybės priklausomybė nuo patologinių veiksnių
Karvės

Pieno kokybės priklausomybė nuo patologinių veiksnių

milkPatologiniai veiksniai. Produkuojamo pieno kiekiui ir sudėčiai didelę įtaką turi karvių sveikata. Sutrinka užkrečiamomis ir neužkrečiamomis ligomis sergančių karvių normalios organizmo fiziologinės funkcijos, todėl sumažėja ar visai sutrinka pieno gamyba bei pakinta jo sudėtis.

Sergančių galvijų piene dažniausiai sumažėja kazeino, riebalų ir laktozės, dėl to pablogėja pieno maistinė, biologinė, energetinė vertė bei technologinės savybės. Svarbus uždegiminių procesų galvijo organizme arba pieno liaukoje rodiklis yra somatinių ląstelių kiekis. Pieno somatinės ląstelės – tai pieno liaukos epitelinės ląstelės, leukocitai ir kt.

Sveikų karvių piene somatinių ląstelių yra nuo kelių dešimčių tūkstančių iki 100 – 200000 vnt./ml, o sergančių mastitais ir kitokiomis ligomis – nuo 200 – 400000 vnt./ml iki 20 mln./ml ir daugiau. Be to, somatinių ląstelių piene padaugėja dėl įvairių kitokių veiksnių: kai nesilaikoma melžimo zoohigienos ir melžimo technikos reikalavimų (nepakankamas paruošimas, tuščiai melžiamas tešmuo ir kt.), blogos zoohigieninės sąlygos (žema tvarto temperatūra, šlapi pakratai ir kt.), šeriama blogos kokybės pašarais ir kt.

Sergančių galvijų pieno, taip pat iš jo pagamintų produktų organoleptinių savybių pakitimų laipsnis, jų cheminė sudėtis ir fizinės savybės labai priklauso nuo ligos formos ir eigos. Ūmaus mastito atveju sumažėja pieno termostabilumas ir jautrumas šliužo fermentui. Mastitu sergančių karvių piene gerokai padaugėjus somatinių ląstelių, daugiau ar mažiau padidėja fermentų (katalazės, šarminės fosfatazės, peroksidazės, lipazės, amilazės, proteazės) aktyvumas. Tokiame piene sumažėja lizocimo M kiekis. Pieno rūgštingumas gali būti 5 – 130T, o aktyvusis rūgštingumas – pH 6,8 – 8,5 ir daugiau, pieno tankis nuo normalaus sumažėja iki 1024 – 1025 kg/m3. Mastitu sergančių karvių piene sumažėja aminorūgščių (gliutamino rūgšties, metionino, fenilalanino, leucino, izoleucino ir tirozino). Padidėja pieno elektros laidumas.

Dėl sunkaus veršiavimosi karvės pieningumas per pirmuosius du laktacijos mėnesius sumažėja vidutiniškai 10%, o skaičiuojant per 305 laktacijos dienas – beveik 6%.

Karvių organizmo funkcijas, kartu ir produkuojamo pieno kiekį, sudėtį bei savybes veikia įvairūs aplinkos veiksniai: pašarai, laikymo sąlygos, klimatas, metų laikas, mocionas ir kt.

Daugiau straipsnių apie pieno kokybę rasite čia.

Daugiau straipsnių apie šėrimą rasite čia.

Parengė dr. D. Urbšienė.

Gyvulininkystės žinynas, LSMU Gyvulininkystės institutas.