Straipsniai Veršeliai

Apsiveršiavo karvė. 4 svarbiausi veiksmai.

naujagimis verselisUAB „Agroinfo” konsultantas Mindaugas Eidukaitis pataria, kokius būtiniausius veiksmus reikia atlikti su naujagimiu veršeliu ir karve po apsiveršiavimo, ir kodėl?

1. Patikriname ar veršelis gyvybingas, kaip kvėpuoja, tuomet iš karto dedame ant melžiamų karvių pašaro priešais motiną ir įtriname pašaru. Tai darome ir dėl veršelio, ir dėl karvės sveikatingumo. Taip veršeliui suaktyvinama kraujo apytaka, o karvė laižydama gleives kartu priryja melžiamų karvių pašaro, kuris jai yra būtinas gerai laktacijos pradžiai.

2. Po 5-10 minučių veršelį atskiriame nuo karvės ir dezinfekavę bambagyslę patalpiname į jo pirmuosius namus. Dėl ko reikia taip greitai atskirti veršelį nuo karvės? Tam kad karvė patirtų kuo mažesnį stresą. Jeigu laikysite keletą valandų ar dienų karvę su naujagimiu veršeliu, karvei pažadinsite motinystės instinktą, tuomet jų išsiskyrimas bus abiem pusėm skaudesnis ir ilgesnis.

3. Sugirdome geros kokybės krekenis užšaldytas iš seniau. Mūsų tikslas  – per 30 min. po veršiavimosi veršelį pagirdyti krekenimis. O kodėl būtų blogai palikti veršelį su karve, kad jis gautų motinos krekenų? Priežastis ta, kad nežinome, kokios kokybės krekenis karvė turi. Taip pat likdamas su karve veršis prisiragauja visą bukietą bakterijų, kurioms suaugusi karvė atspari.

4. Nemažiau svarbus tikslas, už veršelio pagirdymą krekenimis per 30 min., yra pilnai pamelžta karvė per 60 min. Tai labai svarbu gerai laktacijos pradžiai ir aukštesniam pieno pikui.