Dvi savaites ūkyje gilinausi į melžimo proceso klausimus ir problemas. Ūkis didelis, laikoma virš 900 karvių iš kurių 740 melžiamos. Melžimo aikštelė – 2х20.
Melžimas vykdavo du kartus, ryte ir vakare. Kiekvienas melžimas trukdavo 8.5 val., pakankamai ilgai įvertinant tai, kad melžykloje dirba dvi melžėjos, yra pagalbinis darbuotojas, kuris talkina įvarant ir išvarant karves, ūkis turi automatinį karvių privarymo įrenginį laukimo aikštelėje.
Mano vizitas turėjo keletą tikslų: sutrumpinti melžimo laiką, apmokyti darbuotojus dirbti darniai, kokybiškai, įvesti trečią melžimą karvėms kurios duoda virš 30 kg pieno.
Melžimo laiko sutrumpinimas technologiškai labai svarbus ir naudingas, tačiau vis tik, kaip pagrindinį tikslą sau keliu melžėjų apmokymą. Melžimo proceso kokybė turi būti tokia, kad gautume maksimalų pieno kiekį, nepadarydami žalos karvės sveikatai.
Rezultatai atitiko lūkesčius. Tai didelis melžėjų nuopelnas. Pakeitus keletą senų įpročių, darbas tiesiog pradėjo „virti rankose”. Bendras melžimo laikas sutrumpėjo 4 val, t.y. rytinis ir vakarinis melžimas sutrumpėjo po 2 valandas.
Įdiegus karvių, kurios duoda daug pieno, 3 kartų melžimą papildomai sugaištama apie 1,5 val. Taigi, melžiant tris kartus bendras melžimo laikas visa dar tebėra trumpesnis apie 2,5 val.
Baigiantis dviejų savaičių kasdieninio konsultavimo laikotarpiui, ūkyje parduodamo pieno padaugėjo apie toną, tačiau perskaičiuoto pieno tik pora šimtų kilogramų, nes sumažėjo primelžto pieno baltymingumas ir riebumas. Ūkis neturėjo problemų dėl pieno bakterinio užterštumo ir somatinių ląstelių kiekio piene. Konsultavimo metu pavyko šiuos parametrus dar pagerinti.
Išvadas dėl pieno kiekio padidėjimo daryti kol kas anksti. Šiuo metu reikia labai susikaupti į karvių, kurios melžiamos tris kartus šėrimą ir stebėti, kaip ilgesniame laikotarpyje kis pieno kiekio, riebumo ir baltymingumo rodikliai.
Daugiau straipsnių apie pieno ūkio valdymą rasite čia.