2021 m. sausio–vasario mėn. ES valstybėse sumažėjo žalio pieno supirkimas ir kai kurių pieno gaminių gamyba. Šių metų sausio–vasario mėn. ES valstybės* supirko 22,76 mln. t žalio pieno – 2,4 proc. mažiau nei prieš metus. Analizuojamu laikotarpiu Lietuvoje žalio pieno buvo supirkta 4,1 proc. mažiau nei 2020 m. sausio–vasario mėn. (iš viso 193,6 tūkst. t). EK prognozuoja, kad šiais metais didėjant karvių pieningumui žalio pieno gamyba turėtų padidėti apie 1,0 proc. Tarp ES šalių, Airijoje, turėtų būti stebimas didžiausias žalio pieno gamybos augimas, susijęs su išaugusiomis karvių bandomis. Žalio pieno gamyba taip pat turėtų padidėti Lenkijoje, Italijoje ir Nyderlanduose.
Analizuojamu laikotarpiu, palyginti su 2020 m. sausio–vasario mėn., ES valstybėse nugriebto pieno miltelių (toliau – LPM) gamyba sumažėjo 8,7 proc. (iki 223,8 tūkst. t). Lietuvoje, priešingai nei kitose ES valstybėse, LPM gamyba padidėjo 11,4 proc. (iki 2,9 tūkst. t). EK prognozuoja, kad 2021 m. LPM gamyba ES valstybėse turėtų būti apie 3,5 proc. didesnė nei 2020 m.
2021 m. sausio–vasario mėn. sviesto ir kitų pieno riebalų gaminių** (toliau – sviesto) gamyba ES valstybėse siekė 332,5 tūkst. t. ir buvo 4,9 proc. mažesnė 2020 m. sausio–vasario mėn. Vokietijoje ir Prancūzijoje (didžiausiose tarp ES valstybių sviesto gamybos šalyse) sviesto gamyba sumažėjo, atitinkamai 5,1 proc. (iki 83,7 tūkst. t) ir 12,8 proc. (iki 67,7 tūkst. t). Lietuvoje nagrinėjamu laikotarpiu buvo pagaminta 1,9 tūkst. t sviesto – 37,0 proc. mažiau nei 2020 m. sausio–vasario mėn.
Šių metų sausio–vasario mėn., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, grietinėlės (skirtos tiesiogiai vartoti) gamyba ES valstybėse sumažėjo 3,6 proc. (iki 386,3 tūkst. t), o geriamojo pieno – padidėjo 1,8 proc. (iki 3 858,0 tūkst. t). Praėjusiais metais dėl COVID–19 pandemijos išaugusi šviežių pieno gaminių paklausa ir gamyba 2021 m. turėtų stabilizuotis. EK prognozuoja, kad geriamojo pieno gamyba turėtų šiek tiek sumažėti, o grietinėlės – šiek tiek padidėti (apie 0,5 proc.).
Nagrinėjamu laikotarpiu sūrių gamyba ES valstybėse siekė 1 489,4 tūkst. t ir buvo apie 0,5 proc. didesnė nei 2020 m. sausio–vasario mėn. Tarp ES valstybių, Italijoje, sūrių gamyba padidėjo daugiausia – apie 9,5 proc. (iki 197,7 tūkst. t). Lietuvoje analizuojamu laikotarpiu sūrių gamyba sumažėjo 5,6 proc. (iki 14,3 tūkst. t). Įsibėgėjant vakcinacijai tikimasi, kad kartu atsigaunant ir maisto paslaugas teikiančių įmonių veiklai ES
sūrių suvartojimas šiame sektoriuje turėtų padidėti apie 1,0 proc., o sūrių eksportas į trečiąsias šalis turėtų būti apie 4,0 proc. didesnis nei 2020 m. Tai turės teigiamos įtakos ES sūrių gamybai.
* Be Liuksemburgo duomenų.
** Pateikiama sviesto ekvivalentu, kurio riebalų kiekis yra
82 proc. gaminio masės.
Leidinio “Agro RINKA” informacija, VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras
Daugiau Agro rinkos naujienų.