Antibiotikai. Jų būna karvių, gydomų antibiotikais arba šeriamų pašarais (kombinuotaisiais, skirtais penimiems gyvuliams, premiksais) su antibiotikų priedais, piene, arba jų pridedama į pieną, norint sumažinti bakterinį pieno užterštumą. Su pienu išsiskiria karvei į raumenis, tešmenį ar gimdą įšvirkšti arba sušerti antibiotikai, kurie atsparūs aukštai temperatūrai ir pasterizuojant neinaktyvuojami. Antibiotikai stabdo pieno bakterinius procesus, todėl toks pienas netinka raugintiems pieno produktams ir sūriams gaminti, tiriant gaunami netikslūs bakteriologinio tyrimo (reduktazės) rezultatai. Be to, pakinta nuolat su maisto produktais antibiotikų gaunančių žmonių virškinimo trakto normalios mikrofloros rūšinė sudėtis (disbakteriozė), atsiranda antibiotikams atsparių bakterijų, kurių paskui neveikia antibiotikų preparatai, taip pat žmogaus organizmas pasidaro alergiškas antibiotikams. Pieno pramonės įmonėse superkamas pienas yra tiriamas dėl antibiotikų.
Antibiotikų vartojimo instrukcijose būna nurodyta, kiek laiko po jų įšvirkštimo antibiotikai išsiskiria su pienu. Toks pienas žmonių maistui nevartojamas (1 lentelė). Apie tai turi būti informuotas gyvulio savininkas.
Išlauka (karencijos laikas) yra nustatyta ne tik antibakteriniams vaistams, bet taip pat daugumai antiparazitinių, hormoninių vaistų, vitaminams A, D ir kitiems.
Kad būtų išvengta ekonominių nuostolių, ūkininkai, prieš pradėdami gydyti sergantį gyvulį, veterinarijos gydytojo ar vaistininko turėtų pasiklausti, kokia yra to ar kito vaisto išlauka pienui. Tik įvertinus ekonomines pasekmes, galima imtis gydyti. Reikia užsirašyti, kokios buvo atliktos procedūros, vartoti vaistai. Gydytas gyvulys turi būti paženklintas arba ties jo stovėjimo vieta pakabinama lentelė, kurioje būtų pažymėta gydymo pradžia ir pabaiga ar data, nuo kurios to gyvulio produkcija bus tinkama maistui. Reikia perspėti ir pagalbinius darbininkus, kad gydyto gyvulio produkcija nebūtų sumaišyta su sveikųjų. Kol nepasibaigusi išlauka, būtina išsaugoti veterinarijos gydytojo išrašytą receptą.
Pienas, turintis antibiotikų, neturi būti maišomas su sveikų karvių pienu. Jis turi būti išmelžiamas į atskirą indą ir virintas gali būti naudojamas gyvulių prieauglio maitinimui. Pieno pasterizavimas bei virimas tik nežymiai inaktyvuoja antibiotikus.
Inhibitorinių medžiagų nustatymui piene yra naudojama visa eilė komercinių testų: Delvotest P, Delvotest SP, Delvotest MCS, BR-Test, Valio T101, Charm, SNAP, Delvo-X-PRESS® BL-II, Penzym testas, Betastar ir kt. Minėti testai skiriasi vienas nuo kito jautrumu. Delvotest testai labiau jautrūs beta-laklaminių antibiotikų nustatymui, Valio T101 testas dešimt kartų jautresnis už Delvo ir LPT testus.
Daugiau straipsnių apie pieno kokybę rasite čia.
Parengė dr. D. Urbšienė.
Gyvulininkystės žinynas, LSMU Gyvulininkystės institutas.