2019 m. sausio–lapkričio mėn. ES valstybėse padidėjo kai kurių pieno gaminių gamyba, o žalio pieno supirkimas išliko beveik toks pat kaip ir 2018 m. 2019 m. sausio–lapkričio mėn. ES valstybės supirko vos 0,5 proc. daugiau žalio pieno nei 2018 m. tuo pačiu laikotarpiu (iš viso 145,46 mln. t). Žalio pieno supirkimo pokyčiai atskirose ES šalyse buvo skirtingi: vienose šalyse minėto pieno buvo supirkta mažiau, kitose – daugiau.
Analizuojamą laikotarpį, palyginti su 2018 m. sausio–lapkričio mėn., Lenkijoje žalio pieno buvo supirkta 1,9 proc. daugiau (iš viso 11,17 mln. t), Airijoje – 5,8 proc. (iš viso 7,98 mln. t), Jungtinėje Karalystėje – 1,9 proc. (iš viso 14,17 mln. t), o Vokietijoje žalio pieno supirkimas sumažėjo 0,2 proc. (iki 29,76 mln. t), Prancūzijoje – 0,3 proc. (iki 22,42 mln. t), Nyderlanduose – 1,1 proc. (iki 12,62 mln. t).
Lietuvoje nagrinėjamu laikotarpiu buvo supirkta 1,25 mln. t žalio pieno – 0,7 proc. mažiau nei 2018 m. sausio–lapkričio mėn. Europos Komisija tikisi, kad 2020 m., palyginti su 2019 m., ES žalio pieno gamyba vidutiniškai padidės apie 0,7 proc.
2019 m. sausio–lapkričio mėn., palyginti su 2018 m. sausio–lapkričio mėn., ES vidutinė žalio pieno supirkimo kaina padidėjo 1,0 proc. (iki 343,30 EUR/t). Minėtu laikotarpiu Lietuvoje vidutinė žalio pieno supirkimo kaina tarp ES šalių buvo viena iš mažiausių (siekė 285,12 EUR/t), tačiau, palyginti su 2018 m. sausio–lapkričio mėn., šalyje ji padidėjo 2,1 proc.
Analizuojamu laikotarpiu, palyginti su 2018 m. sausio–lapkričio mėn., ES valstybėse labiausiai padidėjo sutirštinto pieno bei sviesto ir kitų pieno riebalų gaminių* (toliau–sviesto) gamyba, atitinkamai – 4,3 proc. (iki 955,90 tūkst. t)
ir 2,9 proc. (iki 2 055,6 tūkst. t). Lietuvoje nagrinėjamu laikotarpiu buvo pagaminta 15,30 tūkst. t sutirštinto pieno ir 12,70 tūkst. t sviesto ir tai atitinkamai 47,3 proc. bei 1,9 proc. mažiau nei 2018 m. sausio–lapkričio mėn.
Analizuojamą laikotarpį, palyginti su 2018 m. sausio–lapkričio mėn., ES valstybėse sūrių gamyba padidėjo 0,1 proc. (iki 8 601,4 tūkst. t), grietinėlės (skirtos tiesiogiai vartoti) – 2,3 proc. (iki 2 518,3 tūkst. t), nugriebto pieno miltelių – 0,9 proc. (iki 1 466,7 tūkst. t). Nagrinėjamą laikotarpį, palyginti su 2018 m. sausio–lapkričio mėn., Lietuvoje sūrių gamyba sumažėjo 2,8 proc. (iki 89,8 tūkst. t), o nugriebto pieno miltelių buvo pagaminta 18,8 proc. daugiau (iš viso 19,9 tūkst. t).
* pateikiama sviesto ekvivalentu, kurio riebalų kiekis yra 82 proc. gaminio masės.
Agro RINKA informacija