Agro rinka

Ekologiškų produktų rinka

Agro rinka, pieno kaina
Photo by Richard Surman on Unsplash

2021 m., palyginti su 2020 m., ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno supirkimo kiekis ir kaina padidėjo. Praėjusiais metais Lietuvos sertifkuotos ekologiško pieno supirkimo ir perdirbimo įmonės supirko 44,008 tūkst. t žalio natūralaus riebumo ekologiško pieno ir tai yra 11,82proc. daugiau nei 2020 m., o vidutinė minėto pieno supirkimo kaina padidėjo 10,65 proc. (iki 378,13 EUR/t (be PVM). Ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno supirkimo kaina 2021 m. buvo 13,45 proc. didesnė nei įprastinio pieno.

Ekologiškas žalias natūralaus riebumo pienas sudarė 3,30 proc. viso supirkto Lietuvoje pieno. 2021 m. sertifkuotos įmonės supirko ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno iš kitų ES valstybių 24,49 proc. daugiau nei 2020 m., o vidutinė pieno supirkimo iš kitų ES valstybių kaina buvo 7,85 proc. didesnė. Praėjusiais metais buvo eksportuota 15,97 proc. supirkto Lietuvoje ir importuoto ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno.

2021 m. sertifkuotos įmonės pardavė ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno į kitas ES valstybes 89,85 proc. daugiau nei 2020 m., o vidutinė pieno pardavimo į kitas ES valstybes kaina sumažėjo 0,98 proc. Įvežtas iš kitų ES valstybių ekologiškas žalias pienas praėjusiais metais sudarė 17,81 proc. viso supirkto Lietuvoje ir įvežto iš ES valstybių ekologiško žalio pieno.

Ekologiško sviesto gamyba 2021 m., palyginti su 2020 m., sumažėjo 9,80 proc., varškės – 5,31 proc., grietinės –1,24 proc., o ekologiško aromatizuoto jogurto padidėjo 4,05 proc., jogurto be priedų – 8,85 proc., šviežių (nebrandintų arba nekonservuotų) sūrių – 13,62 proc., rūgpienio bei kitų rūgščiųjų gėrimų – 17,26 proc., geriamojo pieno – 20,89 proc., grietinėlės – 44,37 proc.

Sertifkuotose ekologiško pieno perdirbimo įmonėse ekologiško geriamojo pieno pardavimo Lietuvoje kaina 2021 m., palyginti su 2020 m., sumažėjo 3,82 proc., o ekologiško rūgpienio bei kitų rūgščiųjų gėrimų padidėjo 2,17 proc., grietinės – 2,55 proc., varškės – 4,71 proc., aromatizuoto jogurto – 4,88 proc., jogurto be priedų – 5,25 proc., sviesto – 6,39 proc., šviežių (nebrandintų arba nekonservuotų) sūrių – 7,73 proc.

Leidinio “Agro RINKA” informacija, VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras

Daugiau Agro rinkos naujienų.